Doula-palvelut - Doula synnytyksen tukena

Synnytys on yksi elämän tärkeimmistä tapahtumista, joka voi tuoda mukanaan monenlaisia ​​tunteita ja haasteita. Doula on synnyttäjän tärkeä henkilökohtainen tukihenkilö koko synnytysmatkan ajan, pitää hänen puoliaan ja kommunikoi synnyttäjän toiveita hoitohenkilökunnan kanssa. Doula-palvelun suosio onkin kasvanut Suomessa viime vuosina. Jos harkitset doula-palvelua synnytyksen tueksi, tutustu doula-palveluihini. Toimin Porissa ja muualla Satakunnan alueella

Mitä doula tarkoittaa ja mitä doula tekee?

Doula on kreikkaa, joka tarkoittaa palvelijaa tai avustajaa. Synnytyksessä doula toimii synnyttäjän henkilökohtaisena tukihenkilönä. Doula on koulutettu synnytyksen tukemiseen ja hänen tehtävänsä on auttaa synnyttäjää ja hänen kumppaniaan ja muuta perhettä. Odotusaikana doula auttaa synnyttäjää valmistautumaan synnytykseen antamalla tietoa synnytyksestä, synnytyksen eri vaiheista, erilaisista kivunlievitysmenetelmistä ja siitä miten kumppani voi tukea synnyttäjää. Doula auttaa synnyttäjää miettimään synnytystä koskevia toiveita ja suunnitelmia ja auttaa synnytyksen aikana kommunikoimaan synnytyksen hoitohenkilökunnan kanssa. Doula ei ole terveydenhuollon ammattilainen, vaan hän työskentelee synnyttäjän ja perheen tukena. Synnytyssairaaloiden henkilökunta on vastuussa synnytyksen hoitamisesta ja valvomisesta.

Mitä Kasvavan Kuun doulapalveluihin sisältyy?

Doula-tapaamisten määrä ja sisällöt voidaan sopia yksilöllisesti toiveidesi mukaan. Saat tietoa ja tukea mieltäsi askarruttaviin asioihin odotukseen, synnytykseen ja vanhemmuuteen liittyen.
Odotusajan doulatapaamiset onnistuvat myös etänä esim. zoomin välityksellä.
Raskausaikana voimme mm. valmistautua tulevaan synnytykseen tiedollisesti ja kehollisesti, käydä läpi synnytyksen vaiheita, kivunlievityskeinoja ja käsitellä mahdollista aiempaa synnytyskokemustasi. Tai ehkä tarvitset läsnäolevaa kuuntelijaa ja tukijaa oman voimasi löytämiseen ja luottamuksen vahvistamiseen.

Synnytyksen alkaessa voimme olla aluksi yhteydessä puhelimitse ja kun sitä toivot, tulen kotiinne tai tapaamme sairaalalla. Olen käytettävissä koko synnytyksen ajan ja läsnä toiveidesi mukaan siihen saakka kunnes vauva on 1-2 tunnin ikäinen. Synnytyksen jälkeen tapaamme vielä kotikäynnillä kun olette ehtineet tutustua uuden tulokkaan kanssa rauhassa.
Erityisesti yksin odottavalle, synnytystä pelkäävälle tai kotisynnytystä suunnittelevalle doulan palkkaamisesta on hyötyä, mutta doulan tuesta hyötyvät kaikki synnyttäjät!
Doula ei korvaa puolisoa synnytyksessä, vaan tukee häntä auttamaan synnyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla. Puolison rakastava ja läheinen tuki yhdistettynä doulan moniin keinoihin lievittää synnytyskipuja ja rohkaista synnyttäjää, muodostaa voittamattoman tiimin!
Doulan tuki on saatavilla sairaalasynnytykseen, kotisynnytykseen ja myös suunniteltuun sektioon.

Ensimmäiset viikot uuden vauvan kanssa voivat olla hektisiä! Monissa kulttuureissa ensimmäiset 40 päivää synnytyksen jälkeen on rauhoitettu äidin toipumiseen ja vastasyntyneen kanssa tutustumiseen. Tänä aikana muut hoitavat äitiä tuomalla hänelle ruokaa ja mahdollistamalla maksimaalisen levon.
Postpartum doulana voin auttaa monin tavoin huolehtimalla vauvan hoidosta sillä aikaa kun äiti lepää, laittamalla ruokaa, hoitamalla ostoksilla käynnin, hoitamalla isompia lapsia, opastamalla kantovälineiden käytössä, auttamalla imetysongelmissa. Tarjoamalla kuuntelijan synnytyskokemukselle ja vastaamalla kysymyksiin liittyen vastasyntyneen hoitoon tai synnytyksestä toipumiseen.
Perhedoulana voin tulla myös yövuoroon. Jos kaipaat jossain kohtaa kunnon yöunia, hoidan vauvan heräilyt ja vaipanvaihdot yöllä ja tuon vauvan sinulle vain imetettäväksi tai hoidan yösyötöt sovitusti, jolloin saat levätä kunnolla.

Perhedoulana voin myös päivystää synnytystä ja tulla hoitamaan isompia lapsia synnytyksen ajaksi jos esim tukiverkostot ovat kaukana ja lastenhoidon järjestäminen hankalaa, näin mahdollistuu kumppanin mukaan pääsy synnytykseen.

Miksi doula on tärkeä synnytyksen tukena?

Doulasuhde alkaa yleensä jo ennen synnytystä, kun hän tapaa perheen ja keskustelee heidän toiveistaan synnytyksen suhteen. Synnytys on monimutkainen prosessi, johon liittyy paljon erilaisia tunteita ja tuntemuksia. Valmistautuminen ja valmentautuminen auttaa synnyttäjää saavuttamaan ja ylläpitämään hallinnan tunteen synnytyksen aikana. Doula voi auttaa synnyttäjää löytämään sopivia synnytysasentoja, vinkata puolisolle tapoja auttaa synnyttäjää tai vaikka hieroa synnyttäjää synnytyksen aikana.

Doulan tärkein tehtävä on tarjota emotionaalista ja fyysistä tukea synnytyksen aikana. Synnytys voi olla hyvin stressaavaa ja pelottavaa sekä synnyttäjälle että puolisolle, ja doulan läsnäolo voi auttaa synnyttäjää tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi synnytyksen aikana. Doula auttaa myös rauhoittamaan puolisoa luomalla turvallisen ja rauhallisen ilmapiirin sekä sanoittamalla synnytyksen tapahtumia ja vaiheita.

Doula voi auttaa synnyttäjää käsittelemään synnytykseen liittyviä pelkoja ja ahdistusta ja auttaa synnyttäjää rentoutumaan. Synnytyksen aikana, doulan tavoite on saada synnyttäjä tuntemaan olonsa mukavaksi, rennoksi ja rauhalliseksi jotta kaikki sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

Postpartum doula tukee synnytyksen jälkeistä aikaa

Doulan rooli ei lopu synnytykseen. Synnytyksen jälkeen doula auttaa synnyttäjää toipumaan synnytyksestä. Hän antaa synnyttäjälle emotionaalista, tiedollista ja fyysistä tukea synnytyksen jälkeen ja auttaa synnyttäjää käsittelemään synnytyskokemusta ja siihen liittyviä tunteita sekä auttaa uutta perhettä käytännön asioissa. Tällöin puhutaan postpartum doulasta tai perhedoulasta.

Postpartum tai perhedoula on henkilö, joka tarjoaa emotionaalista ja käytännön tukea synnytyksen jälkeen äidille ja perheelle. Tämä tuki voi sisältää muun muassa imetysohjausta, vauvanhoitoa, ruoanlaittoa ja kodin siivousta. Postpartum doula auttaa perhettä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja tarjoaa tukea synnytyksen jälkeisessä väsymyksessä ja muutoksessa.

Doula auttaa perhettä löytämään oma tapansa toimia ja tarjoaa tukea synnytyksen jälkeisessä sopeutumisessa. Hän voi myös auttaa perhettä löytämään sopivia palveluita ja yhteisöjä.

Usein kysyttyä doula-palveluista

Q: Mitä eroa on doulalla ja kätilöllä?

A: Kätilö on terveydenhuollon ammattilainen, joka vastaa synnytyksen lääketieteellisestä hoidosta. Doula sen sijaan tarjoaa synnyttäjälle emotionaalista ja henkistä tukea synnytyksen aikana ja sen jälkeen.

Q: Mitä tapahtuu ensimmäisessä doula-tapaamisessa?

A: Ensimmäisessä doula-tapaamisessa doula tutustuu synnyttäjään ja hänen toiveisiinsa synnytyksen suhteen. Doula kertoo myös omasta työskentelytavastaan ja vastaa synnyttäjän kysymyksiin.

Q: Kuinka kauan doula-palvelu kestää?

A: Doula-palvelun kesto vaihtelee synnyttäjän tarpeiden mukaan. Usein doula aloittaa työskentelyn jo odotusaikana ja jatkaa synnytyksen jälkeen synnyttäjän ja perheen tukena.